dijous, 18 de novembre del 2010

Els 5 sentits


TACTE: La setmana 22 de gestació, la pell de fetus és sensible al tacte. La setmana 26 començarà a apareixer linies als palmells de les mans. El sentit del tacte té un màxim desenvolupament al recien nascut. La reacció de les pessigolles els hi falta durant els dos primers messos de vida, caps als nou mesos ja no els hi falta a ningú. El Recien nascut és més sensible al fred que a la calor. Els nen aprenen els objectes chupan-los i així sabran les sensacions agradables i desagradables. Tenen una grandisposició a tocar.

GUST: Cap al final de l'embaràs les papil·les gustatives del fetus estàn desenvolupades i ja li permeteixen distingir el sabor de les diferents substàncies que pren la mare. El fetus amb 22 setmanes ja pot distingir el dolç de l'amarg. El lactant reacciona a diferents gistos. Els gustos que aprecia amb més facilitat són el dolç i el àcid.
A partir del tercer o quart mes els bebés son capaços de posar-se un objecte a la boca i començen a desenvolupar la coordinació óculo-manual, van executant el sentit del gust, vista i tacte. 
És important, ja en les primeres edats, que els nens puguin tindre contacte amb altres tipus de material (fusta, metall, vidre, tela...) per coneixer les cualitats dels diversos objectes. 

OLFACTE: Quant el fetus gairbé arriba a la setmana 26 de gestació, dintre dels seus pulmons es van forman els alveols pulmonars. És formen els vassos sanguinis que l'ajudaràn a absorbir l'oxígen. Ara ja se li han onbert les aletes del nas i ja començen a realitzar moviments respiratoris amb els músculs, de manera que al néixer ja té una pràctica respiratòria. 
Cap a la setmana trenta ha desenvolupat per complert el seu ritme respiratori y els alveols dels pulmons i començen a preparar-se pel primer alé que prendran al món.
El sentit deltacte es el menys desenvolupat i el menys estudiat evolutivament a causa de la seva dificultat d'apreciació. Als nens de curta edat es molt difícil saber si realment estàn perceben els olors ja que la gran majoria seu passen arofredats i amb el nas tapat.
VISTA: En un fetus de tant sols14 setmanes comença a devenpolupar les paepelles, els seus ulls estàn plenament formats i començen a respondre als estímuls externs.
A les divuit setmanes, els seus ulls miren directament cap a endavant, encara que estàn molt separats. Les retines s'han fet sensibles a la llum, i el fetus ja es conscient de la llum brillant fora de la paret abdominal de la seva mare.
Cap al sèptim mes de gestació, els ulls ja estan perfectament formats iles parpelles s'hauran separat, permetint que els ulls s'obrin. Poden diferenciar la llum i la foscor.
La setmana 40 de gestació, el fetus té els ulls blaus, encara  que aixó pot canviar setmanes desprès del naixement.
El beés casi es cec a l'hora  de naixer,aditància de més de 20cm veu borrós.
ELs moviments de les parpelles són extranys, d'un a tres per minut, durant la primera infancia. La fixació de la mirada comença a finals del primer mes i cap a finals del primer trimestre el nen ja es capaç de seguir amb seguretat un objecte en moviment dins del seu camp visual.  

OÏDA: És un dels sentits més desenvolupat del fetus. Des de les primeres setmanes de gestació, la seva oïda és excel·lent i funciona perfecatment. Dintre de l'úter està acostumat a escolat el bateg del cor de la seva mare i inclús la seva veu, que el tranquil·litzarà i que serà capaç de renenèixer cuant hagi nascut
Cap a la setmana 22 del gestació el fetus respondrà al só, el ritme i la melodía. Desprès de nàixer es tranquil·litzarà al escolatr les mateixes cançons, i es sentirà segur i fora de perill al escolar la veu dels seus pares. Un fetus de 26 setmanes escola freqüències de sons que nosatltres no percebem. A partir d'aquest mes, començrà a respondre a cops de tambor mitjançant salts a dalt i a baix.
El recien nascut ja es troba en condicions per percebre els estímuls sonors i reacciona efectivament a ells. L'oïda està completament desenvolupada. 


16 comentaris:

  1. Hola Carmela
    Trobo que el teu treball bé,encara que el periode de gestació no feia falta explicar-lo. Però les definicions són molt acertades. La imatge que m'ha agradt molt ha estat la del sentit de l'olfacte, ja que el primer que reconeixen és l'olor maternal.
    En conclusió crec que els comentaris son bastant adequats igualment que les imatges.

    ResponElimina
  2. Hola Carmela
    Ja he llegit el teu trball part per part, i en el principi ho trobo bé.encara que tothom afet utilitzar les nmateixes fotos...etc. però tot i així m'ha agradat molt, en comparació amb altres treballs del nostre grup.
    finalment, per acabar je he vist els altres treballs, com el de Emma Mora, Mritza, Sofia,Mónica Andrés...en general els objectius són els mateixos.
    en conclusió crec que els comentaris se semblen molt, i són bastan adequats.

    ResponElimina
  3. hola carmela :
    el trabajo esta bien explicado y facil de entender,me ha gustado la foto del tacto y olfato.

    ResponElimina
  4. hola carmela
    mira que si vols de fotos podem possar la teva de i també la de la maritza ja que totes dues son molt entenedores del sentit del tacte.La del gust m'agrada molt la de la Monica, perquè els nens els primers mesos es possen els objectes a la boca. que et sembla la idea?hem dius algo

    ResponElimina
  5. Hola Emma
    doncs mira hem sembla correcte el que as diiit. Del olfacte m'agradaria possar la meva jejeje

    ResponElimina
  6. mo perdona volia dir que la teva del olfacte i de la Maritza el tacte ja que totes son molt entenedores

    ResponElimina
  7. jajaja vale hem sembla correcte =) quines definicons possem?

    ResponElimina
  8. mira del sentit del gust agafaria la definició de la Monica (treient abans del naixement) i del sentit del tacte podem agafar i fer una barreja entre tu, jo i la maritza? et sembla? perquè crec que totes tres tenim coses que destacar

    ResponElimina
  9. Quedaria una cosa aixi:
    "Els sabors que més facil s'aprecia en la lactancia son el dolç i el acid, nomes alguns reaccionen al salat i amarg. La manera d'acceptar els sabors es diferent de la d'un adult, fins 1 inclus 2 anys s'accepta be sabors amargs que un adult rebutge.
    Es important que es pugui tenir ven aviat contacte amb objectes de diferents materials per coneixerne les qualitats a traves del gust.

    A partir del tercer o quart mes els bebés son capaços de posar-se un objecte a la boca i començen a desenvolupar la coordinació óculo-manual, van executant el sentit del gust, vista i tacte.
    Aquest sentit és innat."

    ResponElimina
  10. Penso que la primera foto que podriem possar es la que e possat jo de lama aquesta amb tots els sentits que et sembla?

    ResponElimina
  11. bé sempre estem a temps a canviar-la
    ara hauriem de buscar una per la vista? quina creus tu?

    ResponElimina
  12. saps que concretem i demà al mati decidim et sembla be?

    ResponElimina
  13. une d'ullets de bebe no?? aixi tendreta

    ResponElimina
  14. marxo a fer nones dema al matí més xD naniiiit

    ResponElimina